Verslag van Trail Weekend 2017 in de Ardennen

 

Verslag van Ralf Deuze.

 

Trail-Weekend A.V.V. 2017.

Afgelopen zomer had Ietje ons gepolst voor een trail-weekend in de Ardennen. Samen met Marc van Trailrunshop Scarabee zou voor AVV een weekend worden georganiseerd om kennis te maken met de trailrun-sport. Marc zou ons begeleiden om zo het trailrunnen in al zijn facetten mee te maken inclusief lopen met stokken en een heuse nighttrail.

Zo vertrokken we op vrijdag 20 oktober 2017 voor het eerste trail-weekend. Alhoewel de interesse in het begin groot was gingen we uiteindelijk met een klein groepje van 6 AVV’ers naar de Ardennen. Marc had vanuit Scarabee nog een aantal anderen weten te strikken. Om half vier vertrokken Peter, Elly, Ietje en ik richting Nisramont. Jaap en Connie zouden later vertrekken. Daar aangekomen maakten we kennis met Frank, Robin, Myanou, hun zoon Joshua en Koert. De laatste gast Jean-Pierre zou later aankomen en ons bij de night-trail tegemoet komen lopen. Na de keuze voor de slaapplaats was het tijd om te eten. Robin en Myanou hadden een heerlijke lichte maaltijd voorbereid zodat we niet met een overvolle maag de night-trail hoefden te lopen. Na het eten gaf Marc instructie over lopen met verlichting. Hij had diverse merken en soorten hoofdverlichting meegenomen en zo konden we zien wat er nu allemaal voor keus is en wat de voordelen en nadelen zijn tussen lampen met een accu, batterij en verschillende lamp-soorten en regelingen. Om 9 uur was het volgens de planning tijd om te vertrekken. Net voor vertrek kwamen Jaap en Connie aan bij het huis zodat ze ons nog konden uitzwaaien. Vanuit het huis was een breed pad naar beneden naar het stuwmeer zodat we goed konden wennen aan lopen met een lamp.

Image7

Bij het stuwmeer kregen we weer een korte instructie en begonnen we aan de ronde. Het parcours was technisch en soms zwaar maar er werd regelmatig op de anderen gewacht zodat iedereen bijeen bleef. Lopen met verlichting was spannend maar goed te doen.

Image3

Om half 12 waren we weer terug bij het huis. Daar bleek dat Jean-Pierre ons gemist had omdat hij ons niet tegemoet was komen lopen maar achter ons aan was gegaan en blijkbaar een andere ronde had gelopen. Na het douchen konden we dan lekker aan de Chouffe en thee, lekker nababbelen en wat eten.

Image5

Volgende ochtend mochten we uitslapen. Om half 10 was de tafel gedekt en konden we beginnen aan een stevig ontbijt. Marc gaf een presentatie over trail-lopen aan de hand van filmpjes van Salomon. Daarna was het tijd om te vertrekken. Er was een route uitgestippeld over 3 gedeelten waarbij je na afloop van ieder stuk uit kon stappen. Om half twaalf vertrokken we met twee auto’s naar Maboge voor de start van de trail.

Image2

Connie en Robin vertrokken voor een kortere ronde vanuit hotel Belvedere in Nadrin. Zo konden we hen inhalen tijdens het eerste gedeelte van de trail en gezamenlijk het laatste stuk lopen dat weer uitkwam bij het hotel. Vanuit hotel Belverdere werd er nog een ronde gelopen om uiteindelijk via “de Ketting” weer naar boven te klimmen. Daar besloten Connie, Peter en Ietje samen met Robin alvast terug te gaan naar het huis. Jaap, Elly, Marc, Koert, Jean Pierre, Frank en ik liepen verder langs (en door, brrr!) de Ourthe. Voor zover mogelijk was het hardlopend maar ook voornamelijk veel klimmen en dalen met de daarbij behorende glijpartijen.

Image4

Net op het einde van het tweede gedeelte sloeg het noodlot toe voor Jaap. We waren weer net op het asfalt waar Jaap zijn enkel verstuikte door een gat in het wegdek. Hierdoor kon Jaap niet verder. Omdat Elly en Jean Pierre ook stopten waren we nog maar met vier personen over. En zo begonnen Marc Koert, Frank en ik aan het derde stuk terug richting Maboge waar de auto van Marc stond. Onderweg weer de Ourthe door en genoten we van de mooie omgeving en het parcours. Na 27 km en 6 uur waren we terug bij Maboge bij de auto. Op de weg terug konden we het niet laten om te stoppen bij een Belgisch frietkot voor de meer dan nodige aanvulling van koolhydraten en zouten. Eenmaal aangekomen bij het huis weer heerlijk gedoucht en stond het eten voor ons klaar, heerlijke pasta’s met kip en gehakt. Na het eten nam Jean Pierre helaas alweer afscheid.  De verdere avond hebben we doorgebracht bij de kachel en nagepraat. 

Zondag was het tijd om te leren trail-lopen met stokken. Om 8 uur stond het ontbijt weer klaar zodat we op tijd konden beginnen met de laatste training. Marc gaf weer een uitgebreide uitleg over het lopen met stokken en de voordelen ervan. Hij had een hoop verschillende soorten stokken meegenomen zodat we allemaal de verschillen konden ervaren. Na de uitleg liepen we naar het stuwmeer. Eerst kregen we een uitgebreide warming-up. Hierna gingen we naar een flink steil stuk om het lopen met stokken uitgebreid te ervaren. Het lopen met stokken is op steile stukken veel makkelijker en fijner, je loopt veel zekerder; vooral naar beneden. Na de training was het tijd voor douchen en stond de uitgebreide lunch weer klaar! Helaas was dit al weer het eind van het weekend. Iedereen die niet mee is gegaan heeft een heel leuk weekend gemist! Het trail-lopen is enorm leuk en uitdagend en voorla een heel leuke en goede aanvulling op het “normale” hardloop-bestaan. Het lopen in de natuur en de uitdaging en avontuur die hierbij komen kijken trekken mij in ieder geval enorm aan! Marc en vooral Ietje enorm bedankt voor het fijne weekend. Op naar de volgende keer!

Ralf Deuze

 

 

Website ontwikkeld door 1Portal4You International